Foringaši iz Orehovice osvojili 2. mjesto na Pajdaškom sprehajanju

Foringaši na Pajdaškom sprehajanju

Udruga Foringaši su ove godine po prvi puta sudjelovali na Pajdaškom sprehajanju u Zlataru.
Za tu su priliku izabrali prikaz nekih starih zagorskih zanata i alata.
Na sprehajanju su prikazali pletenje košare od “lijeske i škrabuti, klepanje srpa, ružđenje koruze, meljenje na žrvima, presijavanje na situ, redenje putra, izradu lustera od slame te cvijeća od papira”.
S tom su prezentacijom osvojili izvrsno 2. mjesto i pripadajuću novčanu nagradu.

Inače, udruga Foringaši iz Orehovice djeluje na području župe Orehovice i cijele općine Bedekovčine još od 2002. godine. Udruga je formalno osnovana 2 godine kasnije.
Osnovna zadaća djelovanja Udruge je sakupljanje, arhiviranje, te prezentiranje starih zagorskih običaja, pjesama i plesova, sakupljanje zagorskih nošnji ili dijelova nošnji, odnosno, sakupljanje i čuvanje starih zagorskih predmeta i alata.
Foringaši trenutno broje 40-ak članova koji su srednje starosne dobi i koji uvijek radosno iznova stvaraju program i istog prezentiraju u Srcu Zagorja i šire.

U narednom periodu planiraju organizirati 5. Lupitvu po Starinski vu Orehovici, a u periodu do kraja kalendarske godine u planu imaju održavanje nekoliko događaja među kojima izdvajaju posjete
na groblja preminulim članovima, Martinje, zimsko druženje prijateljskih udruga, sudjelovanje u scenskom prikazu Betlehem Orehovički itd.Foringaši u Zlataru

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s