Dvorac u Orehovici…

Dvorac Orehovica

Donosimo, vjerojatno, najstariji prikaz orehovičkog dvorca, a zadnji izgled dvorca koji je srušen 1916. godine možete vidjeti na razglednici Orehovice (u jednom od postova ispod ovog).
Akvarel s prikazom dvorca Orehovice nalazimo u kodeksu obitelji Patačić jer je dvorac sredinom 18. stoljeća bio u vlasništvu Pudentiane, rođene Patačić, a i udate za jednog od članova obitelji Patačić.
Inače, počeci ovog dvorca se spominju kao mjesto koje je bilo sjedište obitelji Dudić de Czetyna. Prvi od tih Dudića, Andrija, kupio je, zajedno s braćom, 1504. posjed Orehovicu, a iste godine uzeli su u zalog i Martinec. Pred kraj 16. stoljeća Krsto Dudić i njegova sestra Judita (udana za Ivana Gregurovića) podijelili su Orehovicu. Potomci su izgradili novi dvorac koji je zalogom 1663. godine došao u ruke Petru Patačiću, a 1778. godine barunu Ivanu Kulmeru koji je bio oženjen s barunicom Reginom Patačić.
Barun Aleksandar Patačić, autor je djela Status familiae Patachich u kojem se nalazi navedeni akvarel orehovičkog dvorca, rođen je u Novom Marofu 1697., a umro u Beču 1747. godine.

Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s